Вторник, 16.04.2024, 17:22
Вітаю Вас Гость | RSS

Опорний заклад "Кобеляцький ліцей №1"

Меню сайту
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Розклад дзвінків:
1.8.30-9.15
2.9.25-10.10
3.10.30-11.15
4.11.35-12.20
5.12.30-13.15
6.13.25-14.10
7.14.15-15.00

Головна » 2020 » Март » 17 » На вічному шляху до Шевченка
10:01
На вічному шляху до Шевченка

На вічному шляху до Шевченка

 

Слово Тарасове струнами б'ється.
Ходить між люди — з серця до серця.

Марія Пригара

Минають роки й сторіччя, змінюються вірування і погляди людей, а великі надбання мистецтва надовго переживають своїх творців. Дійсно, є в нашій літературі імена, що не потребують ні пишних шат красномовності, ані високих означень та епітетів, бо вони входять у свідомість кожного з нас із самого малечку, як голос матері, як сонячне світло, як подих рідних просторів. До них належить ім'я геніального українського поета Тараса Шевченка.

У зв’язку із відзначенням 206-ї  річниці  від дня народження

Т. Г. Шевченка, із метою вшанування пам’яті реформатора української мови, основоположника української літератури, популяризації його літературної та мистецької спадщини, культурного розвитку молодих громадян України  з  09.03.2020 по 12.03.2020 року в ОЗ «Кобеляцький ліцей №1» було  проведено Шевченківський тиждень, який проходив під гаслом «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине…». Мета проведення  -  показати велич і неповторність творчої спадщини Т. Шевченка, її значення для розвитку української літератури.

Протягом тижня учні та вчителі мали змогу ознайомитися із книжково-ілюстративною виставкою  «Уклін тобі, Кобзарю!», яку організувала бібліотекар школи  Таранушич Н.М. На виставці експоновано літературу автора - збірники найвідоміших, особливо яскравих і змістовних висловів (афоризмів) і ширших уривків із поетичних творів Тараса Шевченка та його прозової спадщини: повістей, драматичних творів, листів, тощо.

 Школярі із задоволенням підготували виставку стіннівок «Твою любов, твій біль, Кобзарю, дозволь до серця прихилити».

 Серед учнів 5-х класів відбувся  конкурс юних художників  «Поезії  Шевченка очима читачів». Дітлахи із захопленням поринули у світ творів Великого Кобзаря. Представлена виставка  – це поєднання поетичних образів  з образним мисленням дитини. Кожен малюнок - частинка душі, пронизана шевченківським словом.

Заочна віртуальна відеоекскурсія « Шевченко і світ», «Мистецька спадщина Т.Г.Шевченка» для учнів 9 класу   не залишила байдужим жодного глядача. Під час віртуальної подорожі Шевченківськими місцями учні ознайомилися із  різними етапами його життя,  його живописною спадщиною.

Також протягом тижня  дітьми було  переглянуто  презентації, на яких представлено досить цікаву та різноманітну інформацію про невідомі моменти з життя  Т. Шевченка.

Перегорнути сторінки творів митця, зробити цікаві світлини можна було біля інсталяції  «Візьми до рук ти, друже, «Кобзаря», експонованої у фоє школи.

Для розширення знань про творчість поета учні сканували QR-коди 

 ( простий, зручний та інтерактивний спосіб оперативного отримання і розповсюдження інформації). За допомогою коду діти мали змогу дізнатися про цікаві моменти з біографії поета, переглянути відеоролики, взяти участь  у вікторинах.

Слово безсмертного Кобзаря і досі вражає серця юних школярів образністю, мудрістю, силою віри в майбутнє України. Вірші, уривки з поем емоційно звучали на конкурсі читців  поезій Т. Шевченка, який було проведено серед учнів 5-х класів. Діти намагалися  передати глибину Шевченкового слова, артистично і пристрасно відобразити настрої ліричних героїв , читали вислови відомих письменників, митців, літературознавців про Геніального поета. Найактивніші учні отримали солодкі призи.

Перед учителями кафедри української словесності стояло завдання  -донести до учнів, що  в історичному розвитку України Т.Г.Шевченко – явище незвичайне за силою обдарування, посідає вершинне місце, є винятковим явищем не тільки в українській, але й в світовій  літературі, мистецтві, культурі.

Про геніального поета-революціонера Тараса Григоровича Шевченка ми, здається, знаємо багато. Однак у котрий раз  спиняємося перед величчю генія, вчитуємося і вдумуємося, вслухаємося в пророчі рядки його незнищенного безсмертного “Кобзаря”.

   Шевченківський тиждень надав можливість нам знову зануритися у прекрасний, дивовижний, неповторний світ поезії Великого Кобзаря та відчути гордість за те, що  Батьківщина Тараса Шевченка - українська земля.    

 

                                 Л.А.Уткіна, учитель української мови та літератури

 

 

 

 

Переглядів: 378 | Додав: dok | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Март 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Оцінка сайту
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 339

Контактні дані

м.Кобеляки, вул. Шкільна, 1\28,тел.(05343)3-22-69, E-mail:nvk1@meta.ua

Школа на карті Google